Potrzebujemy:
- mięsa mielonego
- sosu
- makaronu chińskiego TaoTao/zwykłego/ryżu
- grzyby Mun, TaoTao
- słodko-pikantny sos chili, TaoTao
Sos przygotowałam wcześniej, robię go z:
- koncentratu pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki, które blenduje,
- cebulka (zeszklona), pędy bambusa, kukurydza z puszki,
- owoce! kawałki ananasa lub brzoskwini albo to i to,
- odrobina startego jabłka,
- odrobinka octu
Wszystko do garnka, doprawiamy do smaku wedle upodobań :)
Mięso mielone doprawiamy, sól, pieprz + moja ulubiona przyprawa do dań chińskich to 5 smaków z KAMISA.
Przyprawione mięsko odstawiamy, teraz czas na grzybki Mun. Zalewamy 5 grzybów gorącą wodą, czekamy 15 minut, płuczemy. Grzyby gotujemy 10 minut, odcedzamy i kroimy w paseczki.
Mięsko wrzucamy na patelnie, podsmażamy, dorzucamy grzybki i przygotowany wcześniej sos. Dusimy 15 minut.
Na sam koniec, do smaku, łyżka sosu chili. Na patelni wszystko wygląda tak.
Oddzielnie gotujemy makaron lub ryż i wszystko razem podajemy :)
SMACZNEGO CZWARTKU!
Macie jakieś ulubione azjatyckie potrawy? Dzielcie się nimi w komentarzach.
A już niedługo sajgonki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz