środa, 24 kwietnia 2013

{life} garden party mix - part 2




Dzisiaj druga część Ogrodowego Party ;) Co jest istotne na imprezie? Pyszności! Mam dla Was trochę przepisów na imprezowe przysmaki i nie tylko..

Na ciepło

Na imprezie na powietrzu zazwyczaj jest grill albo ognisko.. ale czy zawsze mamy ochotę na kiełbaskę/kaszankę/karkówkę? Przecież tyle pyszności można zrobić na grillu!

Po pierwsze - rybka. Jedliście rybkę z grilla? 


Grillowana rybka (wasza ulubiona) z ziemniakami w occie. Rybkę przyprawiamy pieprzem i solą i wrzucamy na grilla. Ziemniaczki obieramy, kroimy na ćwiartki i marynujemy w occie jabłkowym, oliwie, soli i pieprzu. Z folii aluminiowej robimy 'torebeczki' do których wrzucamy ziemniaki, szczelnie zawijamy i .. na grilla.



A może rybne, grillowane tacos? Na samym początku trzeba przygotować 'farsz'. Kroimy rzodkiewki, ogórka, świeżą kolendrę. Mieszamy je z jogurtem naturalnym, oliwą i sokiem z limonki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Filet Naszej ulubionej rybki kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i grillujemy. Najlepiej na foli aluminiowej. 
W tym samym czasie przygotowujemy już gotowe tacos (bo takie można kupić) albo podgrzewamy na grillu kukurydziane tortille. Nasze tacos wypełniamy farszem i grillowaną rybką.


Ostatni rybny przepis - łosoś grillowany na cytrusach. Bardzo proste i pyszne. Na grillu układamy plastry cytrusów i zioła (bazylię, miętę, tymianek). Następnie łosoś z dodatkiem przyprawionego masła. Możemy takie kupić albo zrobić (wystarczy do miękkiego masła dodać ulubione przyprawy, na 10 dag masła - jedna łyżka przypraw)

Po drugie - warzywa!


Grillowane warzywa.

Na takie warzywka jest jeden przepis. Kroimy, marynujemy i na grilla. Nie ważne jak, czy w foli czy na szaszłyku czy bezpośrednio na ruszcie! ;)) 
 Ale możemy je również zapiec!




Zapiekane pieczarki.

Pieczarki myjemy, wycinamy nóżki i osuszamy. Grillujemy pieczarki kapeluszem do góry przez 3-4 minuty. Zdejmujemy i napełniamy mieszanką pokruszonego sera pleśniowego i bazyliowego pesto. Po czym znowu lądują na grillu na ok 5 minut.


Młode ziemniaczki w boczku.

Ziemniaczki myjemy i gotujemy prawie do miękkości w słonej wodzie. Osuszamy, obtaczamy w soli, pieprzu i ulubionych ziołach. Następnie owijamy plasterkami boczku i spinamy wykałaczką. 
Grillujemy do zarumienienia się boczku :)

Na zimno

Przede wszystkim Chips & Dip. To najlepsza przekąska za zimno. Lubię podjadać chrupiące czipsy i maczać je w pysznym dipie w oczekiwaniu na grillowane jedzonko. Nasze 'chips' to mogą być zwykłe czipsy ale też krakersy czy grillowane kromeczki chleba czy bułki.

Salsa chili.

Potrzebne składniki: puszka krojonych pomidorów, mała cebulka, papryczka chili, suszona papryka japanelo, ząbek czosnku, sok z limonki, cukier, sól, kminek. Wszystko blendujemy.

Pinacolada Dip

Owocowe przysmaki też są pyszne, a ten dip jest cudowny! Składniki: opakowanie budyniu kokosowego, kubek gęstej śmietany/jogurtu naturalnego, 3/4 kubka mleka, drobno pokrojony ananas (wręcz rozgnieciony) i jeśli chcecie bardzo słodkie cukier puder. Wszystko mieszamy i trzymamy w lodówce. Przed imprezą w ogrodzie wyciągamy i podajemy z kawałkami owoców.


Szpinakowy Dip

Składniki: szpinak (mrożony lub świeży), duuuużo sera, czosnek, cebula, sól, pieprz, majonez, oliwa.

W żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy tam szpinak, drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Podsmażamy wszystko do momentu aż cebulką będzie złota. Dodajemy mleko, starty ser i majonez do smaku i mieszamy wszystko na małym ogniu. Podajemy na ciepło, a gdy ostygnie.. na chwilę na ruszt grilla.

Napoje


Koktajl z czarnego bzu



Arbuz&Truskawki



Malinowo-brzoskwiniowy szampan.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 

11 komentarzy:

  1. Nonono w niedzielę zaczynam sezon grillowy! Ryba z grilla to jeden z moich ulubionych przysmaków! Choć kurczak i karkówka w piwie- mniam! Uwielbiam jeszcze krewetki! A tym razem przyrządzę grillowane burgery!
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. każda z tych propozycji jak dla mnie ! :) rybka i warzywa z grilla :) uwielbiam cukinie i szaszłyki warzywne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryba z grilla to najlepsze, co znajduje się na ruszcie, a najchętniej w towarzystwie pospolitych warzyw i dobrego towarzystwa

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, jakie pyszności zapodałaś :) najbardziej w grillu lubię sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo szpinakowy dip! szaleję ostatnio za szpinakiem :D chyba Ci coś zrobię za te pyszności! :D kusisz! czekam na week majowy i będę jeść! :D i na pewno wypróbuję Twoje pomysły :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie NIE polecam czytania Twojego bloga przed snem. Wzrasta apetyt. ;p Łosoś grillowany<3 mniammmmm.
    Ogólnie za mięsem z grilla nie przepadam - nigdy mi nie smakowało więc zawsze jem kaszankę. Kaszanka z rodzynkami wymiata!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie pyszności! Pzrez Ciebie zrobiłam się głodna! I teraz juz wiem na pewno - chcę mieć ogródek i grilla:)
    http://www.fashionable.com.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastycznie ! Proszę o zaproszenie na part 3 :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż się głodna zrobiłam od oglądania tych wszystkich wspaniałości ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ten budyń kokosowy... to się wsypuje surowy? bo nie bardzo wiem o co B :p

    OdpowiedzUsuń